Uniforme slotvragen voor de volmachtmarkt

Met een volledige set uniforme slotvragen voor zowel de particuliere als de zakelijke volmachtmarkt, kunnen gevolmachtigden vanaf vandaag voldoen aan de eisen van alle individuele verzekeraars. “Een hele verbetering”, aldus Jacqueline Jonker, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA). 

“Nu werken veel gevolmachtigden met één aanvraagstraat terwijl de volmachtmarkt voor schade- en inkomensverzekeringen op verschillende manieren slotvragen stelt en het aantal onderling ook verschilt,” legt Peter Vogelsang, beleidsadviseur Volmachten bij het Verbond van Verzekeraars uit. “Omdat het niet mogelijk is de verschillende slotvragen in één keuzemenu op te nemen in de aanvraagstraat, monden deze verschillen met enige regelmaat uit in een discussie tussen de gevolmachtigde en de verzekeraar.” Om dit op te lossen, heeft het Verbond samen met de NVGA een Model Slotvragen Volmacht ontwikkeld. Met als doel: een volledige set uniforme slotvragen voor zowel de particuliere als zakelijke volmachtmarkt.

Matrix Slotvragen Volmacht
In het document met het model slotvragen is ook een Matrix Slotvragen Volmacht opgenomen. Hierin staat wanneer een gevolmachtigde slotvragen (opnieuw) zou kunnen stellen. “De slotvragen zijn uniform, maar de beoordeling van de slotvragen is en blijft aan de individuele gevolmachtigde”, conform het beleid van de volmachtgever(s),” benadrukken Jonker en Vogelsang.

Aanpassing AFD
Door de uniformering moet de gegevensstandaard het All Finance Datamodel (AFD) worden aangepast. Daarom heeft het kennis- en standaardisatie-instituut voor de financiële dienstverlening SIVI het model slotvragen als nieuwe elementen opgenomen in de AFD. Deze aanpassing wordt meegenomen in de release van 1 oktober 2024.

Gevolmachtigden wordt gevraagd de uniforme set slotvragen zo snel mogelijk toe te passen in de aanvraagflows (zowel backoffice als frontoffice) en onder de aandacht te brengen van de bemiddelaars/adviseurs waarmee wordt samengewerkt. Wordt er door de gevolmachtigde met AWI Software gewerkt? Dan kan er contact worden opgenomen met dit systeemhuis. AWI is op de hoogte van het nieuwe model.

Het Model Slotvragen Volmacht is te vinden op het extranet van de NVGA en op Volmachtbeheer.