Verbond van Verzekeraars en NVGA publiceren Instructie Naleving Sanctiewet Volmacht

Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) hebben de Leidraad Sanctiewet Volmacht aangepast onder de nieuwe naam Instructie Naleving Sanctiewet Volmacht. Deze naam geeft de essentie van het document nog beter aan, omdat strikte naleving van de Sanctiewet vereist is. Hierop wordt door de toezichthouders streng toezicht gehouden.

Waarom een nieuwe Instructie Naleving Sanctiewet Volmacht?
Niet alleen de naam is gewijzigd. De Leidraad werd in 2018 geïntroduceerd en in juli 2021 voor het laatst geüpdatet. Mede door de mondiale ontwikkelingen die invloed hebben op de Sanctielijst, wordt er streng toegezien op naleving van de Sanctiewet en vinden de toezichthouders een strikt beleid noodzakelijk, ook in de volmachtmarkt. Maar verzekeraars hebben en houden ieder hun eigen verantwoordelijkheid en beleid ten aanzien van de uitvoering van de Sanctiewet. Dit leidde tot verschillende instructies aan gevolmachtigden en bemoeilijkte daarmee een effectieve Sanctiewet controle in de volmachtketen. Om tóch te kunnen komen tot een effectieve en uniforme naleving is de Instructie voor de volmachtmarkt opgesteld.

 In de nieuwe Instructie Naleving Sanctiewet Volmacht is een aantal wijzigingen aangebracht. De grootste veranderingen zijn dat in deze Instructie voor de volmachtmarkt wordt uitgegaan van:
– een UBO-percentage van 25% of meer,
– een sanctiecheck bij elke uitkering, zonder drempelbedragen, en
– een ‘fuzzy matching’ percentage dat ligt binnen de bandbreedte van 70% en 85%.

Documenten IT-risico’s Volmacht
Het document is te vinden onder downloads op het extranet van de NVGA Download of via Volmachtbeheer.