Verbond en NVGA updaten VSV en VPV

De NVGA en het Verbond van verzekeraars hebben de huidige Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmacht (VSV) en de Voorbeeld Poolovereenkomst Volmacht (VPV) uit 2023 vernieuwd en geactualiseerd.  Daarmee kunnen verzekeraars en gevolmachtigden beter voldoen aan de allerlaatste wet- en regelgeving en zelfregulering, onder andere op het gebied van informatiebeveiliging. Het gaat daarbij om de Digital Operational Resilience Act (DORA) en de DNB Good Practice Informatiebeveiliging 2023.

Daarnaast zijn onderdelen verduidelijkt en zijn er enkele praktijkregels gewijzigd. Zo is in de VSV 2025 onder meer bepaald dat de verzekeraar binnen 6 maanden na publicatie van de laatste versie van de VSV een nieuwe samenwerkingsovereenkomst moet aanbieden aan ‘zijn’ gevolmachtigden. Ook mag een gevolmachtigde een bemiddelaar voorlopige dekkingsbevoegdheid verlenen als de laatste zich houdt aan de voorwaarden en limieten van de verzekeraar. Gevolmachtigden mogen volgens de nieuwe VSV geen personenschade-uitkeringen meer aan de bemiddelaar doen. Een schakel in de keten minder dus. Dit heeft onder meer te maken met de verankering in de wet (art. 35g Bgfo) van de gedragsregel uit de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) dat personenschade-uitkeringen binnen 14 dagen moeten plaatsvinden.

De voorbeeldovereenkomsten, wijzigingen t.o.v 2023 en de toelichtingen zijn voor leden van het Verbond en de NVGA automatisch beschikbaar voor gebruik en te vinden op het extranet van de verenigingen. Derden kunnen een betaalde licentie aanvragen via het contactformulier.